Wat-is-een-api-HybrIT

Wat is een API koppeling?

API is een begrip dat zowel in als buiten tech-kringen steeds vaker de revue passeert. Sterker nog, elke keer als je een online-applicatie opent of bijvoorbeeld een webpagina doorzoekt op voordelige vliegtickets of specifieke producten, gebruik je een of meerdere API’s. 

De term API is de afkorting van de Engelse term application programming interface. Beknopt samengevat is een API een stuk software dat de communicatie tussen applicaties mogelijk maakt. 

Een API-koppeling definieert de toegang tot bepaalde functionaliteiten of data. Het is een zeer veilige manier om bijvoorbeeld gegevens uit je ERP- of WMS-systeem te tonen in portals en mobiele apps.

Als metafoor gebruikt men vaak het woord ‘stekker’. In deze metafoor zijn de gekoppelde applicaties de ‘stekkerdozen’.

Welke soorten API’s?

API’s zijn onder te verdelen in een drietal soorten:

  • Een publieke API is in principe voor iedereen toegankelijk zonder beperkende voorwaarden. Ideaal dus voor het communiceren met mensen en afdelingen buiten je eigen bedrijf.
  • Aan het gebruik van een partner-API zijn meestal specifieke gebruikers- en toegangsrechten verbonden. Beheerders verlenen partnerorganisaties toegang tot deze API’s. Soms zijn ze ook tegen betaling te gebruiken.
  • Privé-API’s zijn meestal alleen bedoeld voor intern gebruik en worden alleen weergegeven door interne systemen.  
API-koppelingen HybrIT

Voordelen van API koppelingen?

Moderne bedrijven hebben meestal een groot en gevarieerd scala aan applicaties en software pakketten in gebruik. Het gaat dan meestal om allerlei handige software die ze helpt om (handmatig) werk te automatiseren, foutkansen te reduceren en handelingen te registreren en analyseren. 

Gemiddeld heeft een bedrijf tien verschillende softwarepakketten in gebruik. Hoe mooi zou het zijn als je de data uit al deze verschillende pakketten kunt koppelen en maar éénmalig hoeft in te voeren. Hoeveel extra efficiëntie en tijdwinst zou dat wel niet opleveren? En wat zou er aan telefoon- en e-mailverkeer overblijven als je al die data direct en actueel kunt tonen op bijvoorbeeld je website, in een portal of via mobiele app? Dat is precies wat een API-koppeling doet.

API koppelingen maken het mogelijk om:

  • Data te ontsluiten naar o.a. portals & mobiele apps. Dit maakt plaatsonafhankelijk werken een stuk makkelijker

  • ERP-, CRM-, TMS- en WMS-software te koppelen

  • Bestaande koppelingen veiliger te maken

  • Systemen van klanten, leveranciers, dealers en resellers aan te sluiten op jouw systemen. Dit bevordert de onderlinge samenwerking

  • Nieuwe verdienmodellen te creëren

Checklist-inhoud-API-koppeling-HybrIT

Inhoud van een API koppeling

In principe is iedere vorm van data en informatie beschikbaar te stellen via een API-koppeling. Dit kunnen klant-, leveranciers- en productgegevens zijn. Denk bijvoorbeeld aan prijzen, voorraden, status, de historie van orders en betalingen, afbeeldingen, complete productbeschrijvingen en contracten. Het maakt ook niet uit of deze informatie zich bevindt in interne of externe applicaties en databases.

Wat is API-management?

Hoe meer applicaties en software je gebruikt, hoe meer API’s je nodig hebt om het complexe geheel aan koppelingen te beheren. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn als je serieus werk maakt van API-management. API-management helpt je bij het koppelen van API’s naar externe partners en interne ontwikkelaars om het volledige potentieel van diensten en gegevens te ontsluiten en benutten. 

API-management fungeert bovendien als laag tussen de afnemers en de API’s op het gebied van beveiliging, monitoring en documentatie. Zonder API-management beland je al gauw in een rommelige en onoverzichtelijke situatie waarin je de controle over je API-landschap verliest.

API-management omvat vaak de volgende taken:

  • Het maken en publiceren van programmeerinterfaces voor webapplicaties

  • Het opstellen en handhaven van het gebruiksbeleid en het controleren van de toegang tot applicaties, portals en systemen

  • Het informeren en onderhouden van de gebruikersgemeenschap

  • Het verzamelen en analyseren van gebruiks- en prestatiestatistieken

  • Het rapporteren van informatie over de performance van API’s, applicaties en systemen

Hoe richt je API-management in?

API-management gebeurt meestal middels een API-managementplatform. Met zo’n systeem kun je API’s publiceren richting interne en externe afnemers of partners. Het is een schaalbaar platform dat het mogelijk maakt om API’s te beheren door hun hele levenscyclus. De centrale omgeving waar je al de API’s die je gebruikt in diverse bedrijfsprocessen ontwikkelt, implementeert en beheert.

Een goed API-managementplatform biedt je allerlei mogelijkheden op het vlak van API-management:

  • Je creëert en publiceert snel elk gewenst eindpunt als een API

  • Je kunt API’s publiceren voor gebruik op locatie of in de cloud

  • Je kunt een brede waaier aan webservices beheren vanuit één centrale omgeving

  • Je beheert de levenscyclus van elke API middels CI en CD

Hoe bouwt HybrIT jouw API koppeling?

Een API-koppeling bouwen: het kan best een complexe en technisch uitdagende klus zijn, zeker als je over een heel uitgebreid applicatielandschap beschikt. Een API-managementplatform is vaak een goede keuze, maar een API-koppeling bouwen in JavaScript volstaat in sommige situaties ook. Een microservices-architectuur bouwen wij in het API-platform Mulesoft of Microsoft Azure.

Via een API-koppeling wordt dataverkeer op een herbruikbare manier beschikbaar gesteld aan afnemers, ongeacht de gekozen techniek. De afnemers kunnen bijvoorbeeld backoffice-systemen van je leveranciers of klanten zijn, maar ook je eigen mobiele apps en online portals.

Een API bouwen die exact doet wat je voor ogen hebt: hoe doe je dat? Het is allereerst belangrijk dat je zowel de gewenste functionaliteit als de businesslogica goed in kaart brengt. Daarom investeren wij vooraf in een goede inventarisatie van de huidige systemen en processen. De stappen vind je terug in onze werkwijze.

Hoewel je er misschien niet direct bij stilstaat, hoeft een API-koppeling geen extra IT-beheer te betekenen. Daarom bouwen wij volledig geïntegreerde API’s. Dit betekent dat de API-koppelingen rechtstreeks communiceren met je systemen (applicaties, databases, ERP-systemen en meer), zonder bijvoorbeeld extra databases te creëren die weer beheerd moeten worden.

In 7 stappen een portal bouwen

No-nonsense werken aan resultaat. Daar houden we van! Meer weten over onze werkwijze?

LEES VERDER

Let’s meet Requirements gathering Clickable demo - prototyping Delivery MVP DevOps Feasibility check Agile Development - building MVP

In 7 stappen een portal bouwen

No-nonsense werken aan resultaat. Daar houden we van! Meer weten over onze werkwijze?

LEES VERDER

Let’s meet Requirements gathering Feasibility check Clickable demo prototyping Agile Development - building MVP Oplevering MVP DevOps

Meer weten?

Cases